OtsoKivimäki

Vuokralla asuvien korkeat asumiskustannukset SDP:n syytä

Näin kuntavaalien alla on saanut lukea eri valtamedioiden artikkeleja, joissa kerrotaan tuetuista vuokrataloyhtiöistä ja siitä, miten SDP, Ay-liikkeen kautta ryöstää valtion rahakirstusta ja sitä myöden joka ikisen veronmaksajan taskusta.

Asia menee lyhykäisyydessään näin:

Valtio maksaa yhdessä Kelan kanssa vuokratuet suoraan kunnille. Kunnat taas myöntävät avustusta eteenpäin suoraan tuetuille vuokrataloyhtiölle, jotka useimmissa tapauksissa ovat SDP:n vaikutuksen alaisuudessa.

Näiden tiettyjen vuokrataloyhtiöiden osingot maksetaan lyhentämättöminä Ay-liikkeelle, jotka saavat nostaa ja tilittää osinkonsa verovapaasti. Näillä verovapailla tuotoilla Ay-liike tukee SDP:n poliittista toimintaa, mistä syntyy oravanpyörä, jota jokainen vastuullista talouspolitiikkaa kannattava voi kutsua pahemman luokan hyväksikäytöksi joka ikistä veronmaksajaa kohtaan.

Mikäli Ay-liikkeen osinkotuloja verotettaisiin kuin kaikkien muidenkin osinkoa saavien, syntyisi valtiolle ja kunnille merkittävä tulolähde. Tämä on helppo ja oikeudenmukainen keino ehkäistä veronkorotuspaineita ja korjata julkishallinnon kestävyysvajetta, sillä uusia veronkorotuksia emme kukaan halua.

Miten tämä taas heijastuu tavallisten vuokralla asuvien arkeen:

Kunnat ovat hitaita kaavoittamaan maata yksityisten vuokrataloyhtiöiden käyttöön ja kaikki jo kaavoitetut rakennusoikeudet myydään yleisesti ottaen demareiden vuokrataloyhtiöille ja muille ns. yleishyödyllisille asuntotuottajille. Kun näin toimitaan, syrjitään samalla ”ei poliittisia vuokrataloyhtiöitä”, jonka johdosta demareiden keinotekoisesti luoma tarjonnan este johtaa kysynnän kasvaessa vääjäämättä vuokrien nousuun.

Niin kauan kun pääkaupunkiseudun kunnat jatkavat yleishyödyllisten asunnontuottajien, demareiden ja samalla Ay-liikkeen suosimista rakennusoikeutta kaavoittaessa, ei ole mitään tapaa lisätä tarjontaa kysynnän vaatimalle tasolle. Tämä ketju pitää rikkoa, jotta rakennusoikeutta sekä kuntien maksamaa vuokratukea saadaan joustavammin myös muille ”ei poliittisille” vuokrataloyhtiöille. Näin se lisäisi tarjontaa, joka taas johtaisi väistämättä siihen, että vuokrien hinnat laskisivat ajan saatossa edes siedettävälle tasolle.

Väitän, että nykypäivänä vuokralla asuvien korkeat asumiskustannukset ovat suurimmilta osin SDP:n syytä.

On kiistaton tosiasia, että Kela maksoi vuonna 2015 asumistukea kotitalouksille kaikkiaan 1,7 mrd Euroa. Tämä on aivan liikaa. Suomen kansantalous ei kestä tällaista ylimääräistä rasitetta. Tämä summa on saatava alenevalle käyrälle mahdollisimman pian.

En kuitenkaan väitä, etteikö asumistukea pitäisi maksaa sitä tarvitseville. Pointtina tässä on se, ettei asumistukia, jotka kerätään veronmaksajien selkänahasta, voida tilittää takasin Ay-liikkeelle, jotka saavat nostaa voittonsa verovapaasti ja ohjata tulot poliittisen toiminnan ylläpitämiseen. Sen saman poliittisen toiminnan ylläpitämiseen, joka edesauttaa ja hyötyy siitä, että vuokralla asuvien asumiskustannukset pysyvät korkeina myös jatkossakin.

Yksi keino asian korjaamiseksi on se, että tuetuille yleishyödyllisille vuokrataloyhtiöille asetettaisiin selkeä vuokrakatto. Näin Kelan kotitalouksille maksama vuokratuen määrä saataisiin huomattavasti pienemmäksi ja lisäksi tuetut vuokrataloyhtiöt eivät pääsisi tilittämään väärin perustein hankittuja ylisuuria osinkoja.

Kasvava asuntopula voidaan taas korjata ainoastaan muuttamalla pääkaupunkiseudun kuntien maankäyttö- ja kaavoituspolitiikkaa.

 

Vantaalla 24.2.2017

Otso Kivimäki

Kokoomuksen kuntavaaliehdokas, Vantaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Vapaa markkinatalous pitää huolen siitä, että vuokrien hinnat pysyvät korkealla. Jos pääkaupunkiseudulla rakennetaan julkisilla varoilla ja tonteille ei lasketa hintaa kuten ei pitäisi, vuokrien hintoja saadaan alas 30-40%.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

On taas asenteelinen kirjoitus. VVO josta ammattiliitot omistavat 60% omistaa vain pari prosenttia vuokrasunnoista. Kokoomus voi itse katsoa peiliin, suurinpana puolueena olisi voinut vaikuttaa tonttien määrään. Samalla hallituksessa puolue on istunut jo kymmenen vuotta ajaen sosiaalisen asuntotuotantoa alas. Tietenkin on hauskaa haukkua SDP ja Ay-liikettä, samalla hyötyä järjestelmästä itse.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eli sdp puolustautuu sillä että kun kaikki muutkin kähmivät niin saa sdp:n ottaa oman osansa. Ei ihme että Suomi on kusessa, puolueet ajattelevat vain omaa ja etyryhmiensä hyvinvointia.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Ongelma on tonttien vähyys/hinta ja asuntotuotannon vähyys.

Käyttäjän ValluNovanto kuva
Vallu Novanto

""Tietenkin on hauskaa haukkua SDP ja Ay-liikettä, samalla hyötyä järjestelmästä itse.""
Kirjoitus nosti esiin pöyristyttävän asian. Vasemmisto saa AY-liikkeen esim. VVO:n kautta yhteiskunnalta suoraa verotonta piilopuoluetukea. Vuokranantajat on saatava tasa-arvoisiksi siinä mielessä, että vuokratuilla saaduista osingoista maksetaan osinkovero, niinkuin kunnollinen vuokranantaja tekisi. Nyt mitä korkeampi vuokra, sen suuremmat asumistuet ja osingot verovaroilla maksettuna ja verovapaasti. Tuo asia pitäisi korjata. Jäsenmaksut olkoot verovapaita, mutta sijoisus tai vuokratuotoista saadut osingot osinkoverolle. Tai sitten yleishyödyllisten tuettujen asuntojen ei saisi tuottaa voittoa kuin max.tietty %.. Vuokrista kerätyt korjausvaraukset, joiden pitää kohdistua asuntoihin ja asunto-yhtiöihin ja jotka mahdollisen kaupan jälkeenkin kohdistuvat ko.asuntoihin, ovat tietysti tämän ulkopuolella. Nyt asukkaat ovat maksaneet ylivuokraa, osin veroveroilla tuetuilla asumistuilla, korjausrahastoon. Asuntoyhtiön kaupassa menettivät säästämänsä korjaussäästöt, jotka maksettiin verovapaasti taas osinkoina, arvatkaa minne?

Käyttäjän OlaviVulkko kuva
Olavi Vulkko

Vuokrasääntely purettiin Esko Ahon porvarihallituksen toimesta. Se johti hallitsemattomaan vuokrien nousuun. SDP jätti asiaan eriävän mielipiteen joka on edelleen nähtävissä. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Documen... Ahon hallituksen kokoonpano: Kokoonpano oli seuraava: Keskusta 8 ministeriä, Kokoomus 6 ministeriä, RKP 2 ministeriä ja SKL 1 ministeri.

Jos sanoisin, että kirjoittaja tässä kirjoittaa muunnettua totuutta, niin se olisi poliittisesti korrekti ilmaisu, joten sanon , että koko kirjoitus on silkkaa paskaa ja valhetta. Pääsääntöisesti politiikassa nykyisin mukana olevat puhuvat kaikella sillä asiantuntemuksella, minkä täydellinen tietämättömyys ja ymmärryksen puute antaa.

Markku Juntunen

Kokoomus on itse koko hoidon takana, mutta yrittää huutamalla lujimpaa vierittää syyn muiden niskaan. Peiliin katsominen ei näille pelleille riitä vaan heidät pitää tulevissa kuntavaaleissa haudata niin syvälle maan uumeniin ja pois näkyvistä, että saadaan hommaan oikeasti järjestys.

Toimituksen poiminnat