OtsoKivimäki

Vantaan kaupungilta kommunistinen selkkaus kaupunkilaisia vastaan

Helsingin Sanomat kirjoitti taannoin artikkelin aiheesta, missä kerrottiin kuinka Vantaan kaupunki on pakkolunastamassa Saraksen 43 hehtaarin sukutilan Vantaan Keimolassa. Tämä on ensimmäinen tapaus missä maa-alue lunastetaan ilman etukäteen ilmoitettua käyttötarkoitusta ja ilman julkista rakentamistarvetta.

Itse olen ottanut kampanjassani yhdeksi teemaksi maankäytön Vantaalla ja sen oikeudenmukaisuuden. Tämä ei missään nimessä ole sitä! Kyseisessä tapauksessa kaupungin toimintaa voi kutsua jopa kommunistiseksi selkkaukseksi kaupunkilaisia vastaan.  Tapauksessa julkinen valta ryöstää yksityiseltä pilkkahintaan maa-omaisuuden, jonka jälkeen kymmenkertaistaa tämän arvon oman kaavoitusmonopolinsa avulla, ensiksi eväten kaavoitusmahdollisuuden yksityiseltä sektorilta.

Tässäkin tilanteessa rakennusyhtiö SRV oli tehnyt maa-alueesta kaavaehtoisen esisopimuksen vuonna 2007, joka ehti kuitenkin päättymään sen vuoksi, koska kaupunki ei hyväksynyt aluetta tuolloin kaavoitusohjelmaansa, vaikka kaavoitusehdotus olisi ollut valmiina. SRV:n tarjoama hinta oli reilut 10 miljoonaa. Pari vuotta esisopimuksen purkautumisen jälkeen kaupunki esittää maan omistajalle pakkolunastusvaateen, jossa maa-alueen hinnaksi on asetettu n. 2,5 miljoonaa. Kaupunki perusteli hintaa sillä, että kyseessä on ”detaljikaavoittamaton maa”.

Tämän hetken yleiskaavassa alue on merkitty pientalovaltaiseksi asuntotuotantoalueeksi, mutta kaupungin pakkolunastuksen määrittelemä arvo ei vastaa kyseisen käyttötarkoituksen omaavaa arvoa vaan on huomattavasti alhaisempi.

Tämän lisäksi kaupunki osti neuvottelumenetelmällä noin kymmenen vuotta sitten Kivistön alueelta n. 11,5 hehtaaria raakamaata yksityiseltä taholta, josta kaupunki maksoi 7 miljoonaa euroa. Mikäli Saraksen tilan kauppa tehtäisiin samoilla laskelmilla, asettuisi tilan arvo n. 26 miljoonaan euroon.

Näin ajatellen Vantaa ei pidä asukkaitaan yhdenvertaisina, vaan maakauppojen hintoja ja maankäytön ehtoja voidaan jakaa naamakertoimen perusteella. Tämä ei voi jatkua näin!

Se, että kaupunki on valmis solmimaan maankäyttösopimuksen ja kaavoittamaan yksityistä maata jossa otetaan korvauksena n. 40% kaavan tuomasta arvonnoususta on mielestäni se suunta mihin Vantaan maankäyttöä pitää ohjata. Vain näin saadaan kannustettua yksityisiä kiinteistökehittäjiä, rakennusliikkeitä ja kiinteistösijoittajia ohjaamaan varallisuuttaan Vantaalle. Ei niin, että riistetään röyhkeästi yksityisten maat, luoden samalla kaupunkilaisiin pelkoa Vantaan maankäyttöpolitiikkaa kohtaan.

Nykyisellä toiminnallaan kaupunki luo epäluuloa ihmisiin jotka maata omistavat. Olen keskustellut usean maanomistajan kanssa joiden tilat sijaitsevat Kehä IV linjauksen laitamilla. Huoli on ollut kaikilla yhteinen. Onko tämä samainen kohtalo myös heidän maidensa arvo?

Mikäli tulen valituksi seuraavalle valtuustokaudelle, aion tehdä kaikkeni sen eteen, että moisiin pakkolunastuksiin ei tulevaisuudessa lähdetä, vaan asiat hoidetaan aina neuvottelemalla.

Pakkolunastusta voidaan käyttää ainoastaan tilanteissa joissa maata tarvitaan uusia julkisia rakennustarpeita varten kuten tielinjausten, sähkölinjojen tai rautateiden rakentamiseen jos niissä neuvottelumenetelmällä ei ole kauppoihin päästy.

Kaupungin tulee toimia kaupunkilaisille, eikä kaupunkilaisten kaupungille.

Lisää näkemyksiäni siitä, miten Vantaan maankäyttöä tulee kehittää voi käydä lukemassa sivustolta www.otsokivimaki.fi.

 

Vantaalla 19.1.2017

Otso Kivimäki

Kokoomuksen kuntavaaliehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PuranenMarkus kuva
Puranen Markus

"Tapauksessa julkinen valta ryöstää yksityiseltä pilkkahintaan maa-omaisuuden, jonka jälkeen kymmenkertaistaa tämän arvon oman kaavoitusmonopolinsa avulla, ensiksi eväten kaavoitusmahdollisuuden yksityiseltä sektorilta." Eipä tuossa mitään kommunistista. Sisältää muutenkin jännen ristiriidan, josta syntyy kysymys kuka siinä tahtoisi toimia "kommunistisesti". Ja vielä, kuka ja mikä tässä yhteiskunnassa ryöstää valtion ja pienomistajien omaisuutta, noin niin kuin pääsääntöisesti.

Toimituksen poiminnat